Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Συγχωνεύσεις στα σχολείαΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Το Υπουργείο Παιδείας με απόφασή του από 12/05/2014 που είναι προς υπογραφή από τα συναρμόδια Υπουργεία ανακοίνωσε τη συγχώνευση 128 δημοτικών και 74 νηπιαγωγείων, την κατάργηση 15 δημοτικών σχολείων και 30 νηπιαγωγείων. Παράλληλα, συγχωνεύονται 16 γυμνάσια και λύκεια, 12 ΕΠΑΛ, ενώ καταργούνται ένα γυμνάσιο και τρία
ΕΠΑΛ
. Τα περισσότερα δημοτικά σχολεία που συγχωνεύονται βρίσκονται στην Αττική.
Στο Δήμο του Αιγάλεω συγχωνεύονται το 5ο και το 16ο δημοτικά σχολεία σε ένα δημοτικό σχολείο 350 μαθητών.  Ήδη έχουν συγχωνευτεί πρόπερσι  τα 15ο και 7ο Δημοτ. Σχολεία Αιγάλεω και έχουν αυξηθεί τμήματα τάξεων από 18- 20 μαθητές σε 23 με προοπτική έως και 27, αριθμοί που χειροτερεύουν τις συνθήκες  μάθησης.
Επιπλέον, γεμίζουν τα σχολεία με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους (καθαριστές, επιστάτες, τραπεζοκόμους) ΕΣΠΑ που σήμερα είναι κι αύριο δεν είναι. Για παράδειγμα, στα 5ο και 16ο Δημοτ. Σχολεία Αιγάλεω απολύονται 4 εργαζόμενοι ΕΣΠΑ τον Ιούνιο.
Αυτή η εξέλιξη είναι ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της πολιτικής που στοχεύει να υποβαθμίσει έως και να διαλύσει όλες τις δομές που μέχρι πριν μερικά χρόνια έστω και λειψά προστάτευαν κοινωνικά δικαιώματα του λαού, όπως της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, Υγείας κλπ. Πάει χέρι χέρι και με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, Λοιμωδών) που βλέπουμε τελευταία και στην περιοχή μας.
  Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Αιγάλεω πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο τσουβάλιασμα των παιδιών. Δεν θέλουμε να μετατραπούν τα σχολεία μας σε απρόσωπα μεγαθήρια, εχθρικά για μαθητές και δασκάλους. Τα παιδιά δεν είναι απλά λογιστικά νούμερα για να χωρέσουν σε αυτά τα σχολεία και με προοπτική να στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα. Ούτε είναι «πειραματόζωα» σε σχολεία όπου η παιδαγωγική σχέση δασκάλου- μαθητή εξαφανίζεται για την ευημερία των αριθμών. Τα λειτουργικά προβλήματα τέτοιων σχολείων- μεγαθηρίων θα είναι  πολύ οξυμμένα, αν συνυπολογίσουμε και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση τους. Συγχρόνως και το έργο των εκπαιδευτικών δυσχεραίνει σε υπερβολικό βαθμό και κάποιοι απ΄ αυτούς χάνουν τις οργανικές θέσεις τους, που σημαίνει πως είναι «στον αέρα» ψάχνοντας σχολείο για να διδάξουν.
Η ευθύνη πέφτει στη σημερινή συγκυβέρνηση, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που, πολλά  χρόνια πριν την κρίση, υλοποιεί πολιτικές που χειροτερεύουν την Παιδεία στα δημόσια σχολεία υπέρ του ιδιωτικού, τελικά, τομέα.
Το Ρήγμα στα Δυτικά θα μπει μπροστά στον αγώνα των Αιγαλεωτών, θα είναι δίπλα στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών ενάντια σε συγχωνεύσεις ή όποια άλλη προσπάθεια κατάργησης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας (αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση σχολείων κοκ).
Καλούμε τη νέα Δημοτική πλειοψηφία να συσστρατευτεί σ΄ αυτόν τον αγώνα, όλες τις δημοτικές παρατάξεις να στηρίξουν το Συντονιστικό Σωματείων Δυτ. Αττικής  και θεωρούμε χρέος κάθε απλού δημότη του Αιγάλεω «να κατέβει στο δρόμο», μιας και «τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά όλα κατακτιούνται» με τη μαζική συμμετοχή στην πολιτική πάλη.
Το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας αξίζουν πολύ περισσότερα…!  

Ιούνιος 2014
ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου