Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

                                    ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ - VOUCHERS


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο (50.000 θέσεις πεντάμηνων) μέσα στα ίδια πλαίσια εφαρμογής τους με μνημονιακούς όρους όπως θεσμοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για διεύρυνση διάρκειας χρόνου και μισθού μέσα σε αυτό το πρόγραμμα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την κάλυψη αναγκών στο δημόσιο, αποτελέσματος που άφησαν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες.
Οι ωφελούμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων παρά την διαφορετική διατύπωση που αναγράφεται στην σύμβαση που υπογράφουν, χωρίς να έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα αλλά με όλες τις απαιτήσεις που έρχονται με την εργασία τους. Δεν δικαιούνται άδειες , επιδόματα, σίτιση , ένδυση και υπόδηση ούτε εξοπλισμό που έχουν οι συνάδελφοί τους ανάλογα με το πόστο. Η καταβολή του μισθού στατιστικά καθυστερεί έως και 2,5 μήνες κατά την διάρκεια του προγράμματος και μέχρι και μισό χρόνο όταν πρόκειται για τον τελευταίο μισθό που λαμβάνεις μετά το τέλος του πεντάμηνου. Το πλαίσιο που διαμορφώνεται λοιπόν για τους ωφελούμενους δείχνει την κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την σάρωση όλου του τοπίου της εργασίας όπως το ξέραμε έως τώρα.  Tα  τελευταία δυο χρόνια που εφαρμόζεται και αυτό το είδος της εργασίας κάτω από τέτοιες συνθήκες ένα πράγμα φαίνεται επίσης με σιγουριά ότι ακόμα και το πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν επιτρέπεται η συλλογική διεκδίκηση.
Η δημοτική κίνηση Ρήγμα στα Δυτικά απαιτεί κατοχύρωση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων στους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία».Ιατροφαρμακευτική κάλυψη από την πρώτη ημέρα εργασίας. 2 ημέρες άδεια κάθε μήνα και χορήγηση επιδόματος αδείας. Ορισμός γιατρού εργασίας από την πρώτη ημέρα εργασίας και δωρεάν προμήθεια όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού ανάλογα με τη θέση εργασίας. Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για τους εργατοτεχνίτες. Εργασία βάση της ειδικότητας, πρόσληψης και όχι μετατροπή τους σε «παιδιά για όλες τις δουλειές». Σταθερή μηνιαία καταβολή των μισθών, ενάντια στο καθεστώς ομηρίας .Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους ανέργους. Δωρεάν μετάβαση και αποχώρηση προς και από τον τόπο εργασίας. Εργατικός έλεγχος όλων των συμβάσεων-προγραμμάτων εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, πρακτικής άσκησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κ.τ.λ. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους από την πρώτη ημέρα ανεργίας.
Παλεύουμε για να καταργηθούν όλα τα προγράμματα επισφαλούς και ευέλικτης εργασίας και να έχουμε όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν κοινωνικές παροχές.


ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου