Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Από τις 2 Ιουλίου ξεκίνησε πάλι να υλοποιείται από τους δήμους και τις περιφέρειες μέσω του ΟΑΕΔ πρόγραμμα προσωρινής κοινωφελούς εργασίας διάρκειας 5 μηνών. Το πρόγραμμα αυτό προκύπτει, από τις δεσμεύσεις της χώρας από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (Ν.4152/2013 παράγραφος ΙΔ’) και απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας και ακραίας φτώχειας.
Αφορά την απασχόληση ανέργων με πλήρες ωράριο οι οποίοι ανεξαρτήτως ειδικότητας και προσόντων, καλούνται να εργαστούν με μισθό πείνας 495€ για άνω των 25 ετών και 431€ για κάτω των 25, το οποίο δεν επιτρέπει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ( ρεπό, άδειες, επίδομα αδείας).
Το πρόγραμμα αυτό εκπορεύεται από την Ε.Ε. και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, δηλαδή από χρήματα που προέρχονται από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία και επιστρέφουν για «ειδικούς σκοπούς». Το πρόγραμμα στοχεύει στην επέκταση και εμπέδωση της αντικατάστασης των μόνιμων και σταθερών εργασιακών σχέσεων με τη φτηνή, ελαστική, προσωρινή, χωρίς δικαιώματα εργασία. Έτσι, ενισχύεται η τάση υπολειτουργίας-υποβάθμισης πολλών δημοτικών υπηρεσιών καθώς οι εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (θα αποτελούν περίπου το 1/3 των μόνιμων εργαζόμενων) λόγω προσωρινής εργασίας, δεν προλαβαίνουν να προσφέρουν αυτά που θα πρόσφεραν σε καθεστώς μόνιμης απασχόλησης.
Είναι μια εκδοχή αντίστοιχων προγραμμάτων ελαστικής εργασίας (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, stage, συμβασιούχοι με μπλοκάκι, 5μηνα μέσω ΜΚΟ κλπ) προηγούμενων ετών και έρχεται να δώσει ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων και στη δυνατότητά τους να δουλεύουν με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Με το πρόγραμμα αυτό, αντικαθίσταται η μόνιμη και σταθερή εργασία με κακοπληρωμένη και ελαστική εργασία. Επιχειρείται ανεπιτυχώς να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στο δημόσιο και ειδικά στις δημοτικές – περιφερειακές υπηρεσίες, τα τελευταία χρόνια από τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα, τη μη ανανέωση συμβάσεων. Επίσης, αξιοποιείται η ανεργία, που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα και οι μνημονιακές πολιτικές, σαν εργαλείο για να μειωθούν μισθοί και μεροκάματα, για να συντρίβουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.
Διεκδικούμε:
-Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς για μια αξιοπρεπή ζωή.
-Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, όπως και κάθε μορφής ενοικιαζόμενης – ελαστικής εργασίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους για όλες τις κενές θέσεις.
-Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς περιορισμούς.
-Δημόσιες και δωρεάν δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες και δομές, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
-Οι εργαζόμενοι  να αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στους ΟΤΑ και να έχουν πλήρη ασφαλιστική, υγειονομική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας.
-Να απασχοληθούν μόνο στις υπηρεσίες για τις οποίες προσλήφθηκαν, να έχουν όποιες παροχές προβλέπονται για τους μόνιμους εργαζόμενους, όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και να απολαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας
-Στο τέλος του προγράμματος, να μην υπάρξει κανείς εργαζόμενος με λιγότερα από 125 ημερομίσθια και μέρες ασφάλισης.
"Ρήγμα στα Δυτικά"

Ανεξάρτητη Αριστερή Δημοτικο-πολιτική Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου