Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020
ΣΕΠΕ Αιγάλεω
Μετά τον πρόσφατο σεισμό που χτύπησε την Αττική στις 19 Ιούλη ήρθε στην επιφάνεια, για άλλη μια φορά και με οξυμένο τρόπο, το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων του Αιγάλεω. Κάποια σχολεία χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα, άλλα υπέστησαν υλικές ζημίες και χρήζουν επισκευών. Συγκεκριμένα το κτήριο του 11ου Δ.Σ χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, ενώ τα κτήρια του 7ου και 17ου Δ.Σ (εκεί συστεγάζονται το Ειδικό Σχολείο και τα Νηπιαγωγεία: 15ο και 28ο) έχουν σοβαρά προβλήματα. Η προσωρινή λύση που δόθηκε από το Δήμο ήταν η εξής:
Το 11ο Δ.Σ μεταφέρθηκε και λειτουργεί στο παλιό 2ο Λύκειο επί της Θηβών το οποίο έχει κι αυτό σοβαρά προβλήματα.
Το Ειδικό Σχολείο μεταφέρθηκε στο κτήριο του παλιού 15ο Δ.Σ το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα λόγω της εγκατάλειψης και λειτουργεί μόνο σε ορισμένες αίθουσες.
Τμήματα από το 7ο Δ.Σ μετακινούνται και συστεγάζονται σε κάποιες αίθουσες του Ειδικού σχολείου.
Το 17ο Δ.Σ έχει κομματιαστεί. Κάποια τμήματα έχουν μεταφερθεί στο 2ο γυμνάσιο (2 προκάτ αίθουσες και στο γυμνάσιο) και άλλα 4 τμήματα μεταφέρονται με λεωφορείο στο 5ο Δ.Σ Αιγάλεω!!! Το ένα τμήμα μάλιστα κάνει μάθημα σε μια μικρή αίθουσα (παλιός διάδρομος του 2ου ορόφου)
Τα Νηπιαγωγεία έχουν μεταφερθεί σε παράρτημα στην πλατεία Λαγανές (παράρτημα του 22ου με 2 αίθουσες διδασκαλίας με αποτέλεσμα το ένα από τα τρία τμήματα να λειτουργεί στην κουζίνα!!!!) και το ολοήμερο τμήμα του 22ου νηπιαγωγείου που στεγαζόταν στο κτίριο της Πλατείας Λεγανές μεταφέρθηκε στο κεντρικό 22ο νηπιαγωγείο (2 αίθουσες) με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα δύο από τα τρία τμήματα σε μία αίθουσα λίγων τετραγωνικών .
Διαχρονικά οι ευθύνες των Κυβερνήσεων για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και κάλυψη των αναγκών σε σχολικά κτήρια και υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων είναι τεράστιες. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια υλοποίησης των αντιλαϊκών Μνημονίων, οι Κυβερνήσεις διέλυσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), δημιούργησαν στη θέση του την ΚΤΥΠ Α.Ε πλήρως υποστελεχωμένη και γραφειοκρατική, πετσόκοψαν στην κυριολεξία τις επιχορηγήσεις για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων και αποψίλωσαν τις Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής ανυπαρξίας κρατικής μέριμνας για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτηρίων αλλά και των άλλων δημόσιων χώρων και κτηρίων όπου εξυπηρετούνται πολίτες και συγκεντρώνεται η νεολαία (αθλητικοί χώροι, γυμναστήρια, γήπεδα κλπ.)
Απόδειξη της χαοτικής κατάστασης είναι το ότι μέχρι σήμερα, μετά από 6 μήνες, στα σχολεία μας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!
Δεν έχουν περάσει Β/θμιες επιτροπές να ελέγξουν τα κτήρια, δεν έχουν γίνει μελέτες, δεν έχουν μπει συνεργεία για τις απαραίτητες επισκευές και ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ. Ο καθένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον.
Σήμερα 6 μήνες μετά το σεισμό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα σχολικά κτήρια του Αιγάλεω έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999 ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα είναι κτήρια παλιά (πριν το 1985) και επιβαρυμένα από παλαιότερους σεισμούς (1981). Τονίζουμε ότι σε όσα σχολεία έγιναν παρεμβάσεις, ακολουθήθηκε η απαράδεκτη πολιτική της «επιστροφής στην πρότερη κατάσταση» δηλ. σοβάτισμα των βλαβών, μικροεπισκευές και βάψιμο για να μην φαίνονται τα προβλήματα.
Σημειώνουμε τέλος ότι ο σεισμός της 19ης Ιουλίου δεν ήταν από τους ισχυρότερους και είχε μικρή χρονική διάρκεια. Όλοι μας ας αναρωτηθούμε τι θα γίνει άραγε, αν στο μέλλον προκύψει μεγαλύτερος σεισμός σε ένταση και σε διάρκεια και μάλιστα σε ώρα λειτουργίας των σχολείων μας;
Η εξασφάλιση όμως σύγχρονων– ασφαλών– δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για τον έλεγχο καταλληλότητας των σχολικών μονάδων μακροπρόθεσμα και η αντιμετώπιση των ζημιών όσων κρίνονται κατάλληλα αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων μαθητών. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και ευθύνη της πολιτείας. Οι ζωές των παιδιών μας δεν μπορούν να μπουν σε καμιά ζυγαριά κερδοφορίας επιχειρήσεων. Η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας είναι για εμάς ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Τα παιδιά μας είναι ΠΟΛΥΤΙΜΑ!!! Εκπαιδευτικοί και γονείς θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ!!! Οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ!!! Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν.
Να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα που χρονίζει και αφορά την ολική ανακατασκευή του κτηρίου του παλιού 15ου Δ.Σ στο οποίο θα στεγαστεί μόνιμα το Ειδικό Δημοτικό και να λειτουργήσει επιτέλους το Ειδικό νηπιαγωγείο που βρίσκεται 5 χρόνια τώρα σε αναστολή λειτουργίας!!
Να επισκευαστούν άμεσα τα κτήρια του 7ου και 17ου Δ.Σ Αιγάλεω (εφόσον επισκευάζονται).
Να κτιστεί καινούριο κτίριο στη θέση του 11ου Δ.Σ Αιγάλεω (εφόσον είναι ακατάλληλο).
Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤ.ΥΠ. σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός - ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια ώστε να ακολουθούν τους κανόνες του τελευταίου αντισεισμικού κανονισμού του 2003 (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις με ενίσχυση του οπλισμού, πρόβλεψη για μονώσεις και πλέγματα στην τοιχοποιία κλπ.).
Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να σταματήσει η απαράδεκτη μετακύλιση της ευθύνης των ελέγχων στους εκπαιδευτικούς!!!
Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά. Κάθε σχολικό κτίριο θα πρέπει να έχει την «ταυτότητά του»: Πότε κτίστηκε, ποια ήταν το σχέδιο, υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, περιοδικοί έλεγχοι που έγιναν από μηχανικούς, παρεμβάσεις που έγιναν στο κτίριο κλπ
Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επαναλειτουργία του ΟΣΚ, με το κατάλληλο ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει την ανέγερση σχολικών κτηρίων με σύγχρονες προδιαγραφές, τη συντήρηση και των εξοπλισμό των σχολείων. Μακριά από τους εργολάβους, τις ρεμούλες και τα κακόφημα ΣΔΙΤ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου